Alzheimer Nedir?
Riski ve Tedavisi
Toplumda genelde 60 yaşında görülme oranı yüzde 10 civarındadır. 80 yaşında ise yüzde 50’lik bir görülme sıklığı karşımıza çıkmaktadır. Bütün unutkanlıkları alzheimer olarak değerlendirmek doğru değildir. Pek çok kişi günlük yaşamında unutkanlıklar yaşamakta ama alzheimer olmadan yaşamaya devam etmektedir. Hafif bilişsel bozukluk olarak da adlandırılabilecek bu kesimdeki kişilerin ilerleyen dönemde alzheimera yakalanma riski çok daha yüksektir.
Alzheimer tedavisine yönelik son gelişmeler
Alzheimer hastalığı, yakın zamanda dünyayı tehdit edebilecek en önemli hastalıklardan birisi olarak görülüyor. Bu nedenle tedavisine yönelik çalışma sayısı son yıllarda ciddi artış göstermiştir.
Yrd. Doç. Dr. Sarıkaya, hastalığının mevcut tedavisinin hastalığın gidişini yavaşlattığını fakat hastalığı durduramadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Elimizdeki tedavilerde iki çeşit molekül kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi öğrenme enzimi olan asetilkolinin parçalanmasını önleyici, diğeri ise beyin hücre ölümünü engelleyici niteliktedir. Bu hastalarının beyninde iki anormal protein birikimi söz konusudur. Bunlardan birisi amiloid plakları diğeri de tau yumaklarıdır. Bu iki anormal protein yeni tedavi çalışmaları için hedef konumundadır.
“YAKIN GELECEKTE KESİN TEDAVİ BULUNACAK”
Yrd. Doç. Dr. Sarıkaya, “Alzheimer hastalığı tedavisinde üzerinde çalışılan konular şöyle; Amiloid plaklarının oluşumunu engellemek, var olanı temizlemek, tau yumaklarının oluşumunu engellemek, var olanı temizlemek, iltihabi yanıtı ortadan kaldırmak, bağışıklık sistemi hastalığı gibi düşünülerek yapılan tedavi çalışmaları, kan-beyin bariyerini kuvvetlendirebilecek tedavi çalışmalarıdır” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu mekanizmalar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, umut vaat eden birkaç molekül bulunmaktadır. Ancak piyasaya sürülebilmeleri için tüm aşamalardan geçer not alıp güvenilirliklerinin kanıtlanması gerekmektedir. Kısacası; hastalığının nedeni kesin olarak bilinemediğinden dolayı tedavi çalışmaları sadece hipotezler üzerinden devam etmektedir. Bilim insanları akıllarına gelebilecek her mekanizma üzerinde çalışmalar düzenlemeye devam ediyorlar. Sonuç olarak; ya neden saptanıp kesin tedavi çok daha kolay bir şekilde belirlenecek ya da hipotezler üzerinden yürütülen tedavi çalışmalarından birisi tesadüfi olarak sonuç verecektir. İkinci olasılık tıp dünyasında oldukça sık rastlanan bir durumdur. Kişisel kanaatim yakın gelecekte kesin tedavinin bulunacağı yönündedir.”
Kaynak:http://www.haberturk.com/alzheimer-hastaliginda-yeni-tedavi-calismalari-nelerdir-1708590