Sevdiğimiz bir büyüğümüzü bir Yaşlı Bakım Evi’ne yerleştirmek tüm aile bireyleri açısından önemli bir karardır. Bundan dolayı seçilen Yaşlı Bakım Evi tüm aile bireylerinin içine sinmeli ve verilen karardan herkes huzur duymalıdır.
Bazen Profesyonel Bakım Gerekebilir
Bazen şartların zorlaması ile yaşlılarımızı “Yaşlı Bakım Evi” ne yerleştirmemiz gerekebilir. Bu yaşlı en sevdiğimiz anne veya babamız da olabilir. Gerek modern yaşamın yoğunluğundan gerekse de yaşlılarımızın ileri derecede bunaması söz konusu olduğunda profesyonel bakım gerekebilir.
Daha bağımsız bir yaşam düzeninden bakım evi ortamına geçiş, hem hasta bakımından, hem de aile üyeleri bakımdan başlangıçta stres doğurur. Birçok kişi bundan suçluluk duygusuna kapılacağı için, böyle bir karara varmak, bazen aile üyelerine güç gelir. Kimileri, “Annemizi böyle bir yere nasıl koyabiliriz?” diyecektir.
Yinede bu kuruluşların bazıları rahattır ve hastaya şefkatli bir bakım sağlarlar. Aile üyelerinin yapacakları şey, kendi bulundukları kent çevresinde uygun bir bakım evini bulmaya çalışmaktır.
Bakım evine yerleşim, hemen hemen her zaman bu kararın verilmesinde payı olanlarda öfke, suçluluk, hüzün, korku karışımı duygular uyandırır.
Karar Alınırken Uzmanlardan Destek Alın
Bakım evine yerleştirme kararı verilmesindeki bireysel ve ailesel kaygılar, düşünceler, uzun süreli bakımla ilgili sorunlar hakkında bu alanda bilgi sahibi olan bir doktorla, bir sosyal hizmet uzmanıyla ya da başka bir uzmanla görüşülmelidir.
Gerek bakım evine geçiş sırasında, gerekse yaşlının bakım evine yerleştirilmesinden sonra ailenin bakım evine konulan yakını ile ve bakım evi ile ilgisi sürdürülmelidir. Bu ilgi herkes bakımından yararlı olacaktır.
Aile ve arkadaşlar bakım eviyle aktif olarak ilgilenir ve bakım evi personeli ile düzenli olarak iletişim kurarlarsa, orada bulunanlar genellikle daha iyi bakılırlar.
Aile üyeleri ve arkadaşlar bakım evinde bulunan yakınlarını ziyaret etmeli; yürüyüşler, otomobil gezintileri ve alış veriş için bakım evinden dışarı çıkarmalı; eğlence yerlerine götürmeli; onların çeşitli kültür etkinliklerine, düğün, doğum günü gibi aile içi toplantılara katılmalarını sağlamalıdırlar. Böylece, onların daha mutlu yaşamalarına hizmet etmiş olacaklardır.
Ömrümüzün hangi döneminde olursa olsun, yaşadığımız yer, hem varlığımızı, hem de etkinliklerimizi sürdürebilmemiz bakımından yaşamsal önem taşır.
Yaşlılık döneminde ise yaşanan yerin değiştirilebilmesi çok daha önem taşıyan bir olaydır; çünkü yaşlı kişi, geçen yıllar boyunca çevresindeki insanlara, çeşitli yerlere, mobilyaya, resimlere, anılarla yüklü bir sürü nesneye bağlanmıştır. Üstelik, bu taşınma, birçok kişi için sonuncu yer değişikliği olabilecektir.
Buna karşın, yaşlı kişinin yer değiştirmesi gibi önemli bir olayın; yaşlı kişinin kendisi, yakınları ve arkadaşları, bakım hizmeti konusuyla ilgili uzmanlar ve kurumlar tarafından küçümsenmesi, sıradan bir olaymış gibi görülmesi tehlikesi vardır.
Kaynak: http://www.yaslibakicisi.net/